Lifestyle 2016 is kwartsroze en sereenblauw

Niet één maar twee kleuren van het jaar! Het Pantone Color Institute kiest elk jaar een kleur die goed uitdrukking geeft aan de algemeen heersende stemming en maatschappelijke bewegingen. De interieur-, mode- en cosmeticawereld doen daar vervolgens hun voordeel mee. Roept de Amerikaanse kleurautoriteit appeltjesgroen of mosterdgeel, dan duurt het niet lang of u komt die kleuren op tal van plekken tegen. 2016 wordt het jaar van kwartsroze (Pantone 13- 1520) en sereenblauw (Pantone 15- 3919).

Pantone heeft een zachte kijk op het nieuwe jaar. Was 2015 nog het jaar van marsala, het gloedvolle en romantische aarderood, 2016 wordt het jaar van kwartsroze (Pantone 13- 1520) en sereenblauw (Pantone 15- 3919). Een combinatie van deze tonen sluit volgens het instituut aan bij de breed levende wens naar mindfulness en well being, manieren om de stress van alledag te bestrijden. Het omarmende kwartsroze zou mededogen en een gevoel van kalmte uitstralen. Het blauw staat voor gewichtloos en luchtig, eigenschappen die in turbulente tijden zorgen voor een gevoel van rust en ontspanning.

Beide kleuren doen ook onweerlegbaar denken aan baby showers en de bijbehorende beschuit met muisjes: blauwe voor jongens en roze voor meisjes. Voor het eerst in jaren worden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek weer meer kinderen geboren (de economie trekt aan), maar voor Pantone staat de combinatie van roze en blauw voor wat ze gender blur noemt, de ontwikkeling dat de grenzen tussen het mannelijke en vrouwelijk steeds meer vervagen. Denkt u daar nog maar eens aan als u straks bij de Hema hoeslakens met een rozeblauw kleurverloop in het schap ziet staan.

Bron: Arjen Ribbens in nrc.nl